29 Kasım 2010 Pazartesi

ağlar

Ağ (Network) :

Kişisel bilgisayarların birbirlerine fiziksel olarak bağlanması ile oluşan ortama ağ (network) denilir. Bilgisayar ağları kişilere ve kurumlara birçok avantaj sağlar.
Birçok kurum yaygın ofislere sahiptir. Bu yaygın ofisler arasında günlük olarak veri değişimine ihtiyaç vardır. Kurulacak bir ağ bu ortamı sağlayacak ve verilerin kurumdaki tüm çalışanlar tarafından kullanılabilmesini sağlayacaktır.

Kurulacak ağ kaynakların paylaşımını sağlayacaktır. Tek yazıcının şebekedeki tüm kullanıcılar tarafından kullanılabilecektir


ETHERNET : Xerox'un 1972 de 2.94 Mbps lık bir kablo ile 100 terminali bağlaması ile başlar. Daha sonra 10Mbps lik CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access with Collision Detect / Çarpışma kontrolu ile Taşıyıcı algılamalı çoklu erişim) Xerox, Intel ve Digital tarafından geliştirildi. Basit, ucuz, uyumlu, adresleme esnekliği, tüm istasyonlara eşit haklar, yüksek hız, bakıma uygun oluş özellikleri ile yaygınlaştı. Genelde yatay ve yıldız topoloji kullanılır. Ethernet kullanarak bir ağa maksimum 1024 terminal bağlanabilir ve iki terminal arasındaki mesafe tekrarlayıcılarla 1,5 km ye çıkabilir.

TOKEN RING: IBM tarafından geliştirilmiştir. 4 ve 16 Mbps hızlarındadır. Bir halkaya 100-200 arası istasyon bağlanabilir.

FDDI (Fiber Distributed Data Interface): Yerel alan ağları ve Fiber ortamlar için geliştirilmiştir. Hız kullanılan ara birimlere dayalıdır. Terminaller arası mesafe 2 km yi bulabileceği gibi ağlar 200 km lik uzaklığa gidebilir. VF45 teknolojisi ile fiber artık masaüstü bilgisayarlara doğrudan bağlanabilmektedir.

CDDI (Cupper Distributed Data Interface): FDDI nın Fiber optik pahalı olduğu için STP ve UTP bakır kablolarla uygulanmasına CDDI adı verilmektedir.

FAST ETHERNET: Kategori 5 UTP kablo veya fiber kablo üzerinde 100 Mbps band genişliği sağlar.

GIGABIT ETHERNET: Ethernet çözümüyle 1GBps (1000 Mbps) bandgenişliğine çıkar.


ATM (Asynchronous Transfer Mode) : ATM hücre anahtarlama teknolojisidir. Bilgiler sabit uzunluktaki hücrelerle gönderilir. 5 byte başlık 48 byte veri olmak üzere 53 bytelık veriler gönderir. ATM üzerinden ses/veri/video vb. taşınabilir. Bandgenişliği ihtiyaca göre ayarlanabilir. İletim hızları çok yüksek hızlara ulaşabilir.


FRAME RELAY: Özellikle geniş alan ağı üzerinden yerel alan ağlarının bağlanması gibi veri yoğunluklu uygulamalar için uygundur.


ISDN (Integrated Services Network) : Mevcut telefon şebekesi üzerinden verilen sayısal iletişim hattıdır. İki farklı arayüzü vardır. BRI ve PRI servisleri sundukları bandgenişliği ve fiyatları ile ayrılırlar. B ve D kanalları vardır. B hizmet taşırken D sinyalleşme bilgisi taşır. BRI(BasicRateInterface) 2 B + 1 D den oluşur. PRI ise Amerikada 23B+D Avrupada 30B+D ye sahiptir. B kanalı 64 Kbps , D kanalı 16Kbps tır. Yani PRI 30*64Kbps+1*16Kbps band genişliğine sahiptir.


DSL (Digital Subscriber Line -Sayısal Abone Hattı) : Mevcut telefon hatları ile yüksek hızda çalışan modemler kullanarak 6-8 Mbps hızında veri alışı mümkün olur. Bu hız modemlerde 56K ISDN de 128 K ya ulaşır. DSL teknolojisi ile evdeki yada uzak ofisteki bir bilgisayarı mevcut şebekeye bağlamak mümkündür. DSL çeşitleri ADSL,HDSL,RASDL,SDSL,VDSL


UYDU İLETİŞİMİ : Uydu sayısının artışı ile ucuzlayan bu teknoloji sayesinde 400K internet bağlantıları yada uzak ofis uygulaması yapmak mümkündür.
TDM (Time Division Multiplexing) : Sabit veri akışlarında kullanılır. İhtiyaca göre bandgenişliği artar. Ses, video konferans, CAD/CAM uygulamalarında kullanılır.

SONET/SDH (Synchronous Optical NETwork/Synchronous Digital Hierarchy) : Fiber optik ortam üzerinden sayısal iletişim sağlayan kuzey amerikada kullanılan bir standarttır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder