19 Aralık 2010 Pazar

bilgisayar

Bilgisayarlarda Pil Ömrünü Uzatmanın Yolları

Genelde, dizüstü bilgisayarın pil ömrünü uzatmak için halk arasında tartışılan çözümler mevcuttur. Ekranın parlaklığını azaltmak, arka plan bileşenlerini system tray’e küçültmek, CD/DVD sürücüsü kullanmamak, kablosuz anteni devre dışı bırakmak gibi. Ancak bunların dışında dizüstü bilgisayarınızın pil ömrünü uzatmak için yapabileceğiniz başka şeyler de var:

Her şarj başına daha uzun ömür
Arka planda çalışan programları, yazılımları kapatabilirsiniz. Ancak pil ömrünü doğrudan etkileyen asıl etken donanımdır. Kullanmadığınız donanımı devre dışı bırakmanız pil ömrünüzü önemli ölçüde arttıracaktır. İşte size pil ömrünüzü maksimum düzeye çıkarabilmeniz için birkaç öneri:

1. Portları kapatın. VGA, Ethernet, PCMCIA, USB ve wireless gibi kullanılmayan portları ve bileşenleri kapatmanız, pil ömrünüzü arttıracaktır.

2. Güç tasarruflu donanım profilleri oluşturun. Dizüstü bilgisayarınızı çeşitli yerlerde kullanacakmışçasına ayarlayın. Bunu Bilgisayarım’a sağ tıklayıp Özellikler’i seçerek yapabilirsiniz veya Windows XP kullanıcısı iseniz, ücretsiz bir program olan SparkleXP’yi kullanabilirsiniz.

3. Ekranı kullanılmadığında kapanmaya ayarlayın. Bu, ekran koruyucusundan daha farklı bir yöntemdir. Ekran koruyucu devreye girdiğinde, ekranda hala bir ışık vardır. Bu da dizüstü bilgisayarınızın ekstradan enerji sarf etmesine sebep olur.

Bilgisayarınızı kullanmadığınız zamanda, ekranı kapanmaya ayarlarsanız, güç tasarrufu yapabilirsiniz. Bunun için, Denetim Masası’nda bulunan Windows Güç Ayarları menüsünü kullanabilirsiniz.
Genel pil ömrünü uzatma
Pilinizin ömrünü azaltmanın en kolay yolu ona zarar vermektir. Dizüstü bilgisayarların hasar görmesine neden olan en yaygın şeyler ısınma ve fazla yüklemedir. Yüksek ısınmadan korunmak için şunları yapabilirsiniz.
1. Dizüstü bilgisayarınızı 25 derecenin üzerindeki yerlerde muhafaza etmeyin. Örneğin güneş altında beklemiş bir arabanın içinde bırakmayın. Yüksek sıcaklık pil ömrünüzü azaltacaktır.

2. Dizüstü bilgisayarınızın yastık, battaniye gibi yumuşak ve ısıtıcı materyallerin üzerinde durmamasına özen gösterin.

3. Masanızı temizleyin. Kulağa garip gelebilir fakat kirli bir masada çalıştırılan dizüstü bilgisayarın soğutucusuna tozlar ve partiküller yapışır. Bu da soğutucunun pilden daha çok enerji çekmesine sebebiyet verir.
4. Dizüstü bilgisayarınızı kullanırken kucağınızda soğutucu bir pad bulundurun. Bu, bilgisayarınızın aşırı ısınmasını engeller.

5. Dizüstü bilgisayarınızı, AC adaptör ile şebeke gerilimine bağlıyken kullanacaksanız pilinizi çıkarın, çünkü dizüstü bilgisayarlar genelde şarja takılı konumda açıkken önce pili doldurur, sonra pilden harcar ve tekrar şarj eder. Bu da pil ömrünün önemli ölçüde azalmasına sebebiyet verir.

6. Lityum iyon piller için yeniden şarj etmek için pilin tamamen boşalmasını beklemeye gerek yoktur. Bu pilleri tam bitmeden şarj etmek daha iyidir. Yaklaşık 30 şarjda bir tam boşaltıp sonra şarj etmeniz pilinizin ömrünü uzatır.

Eğer kullandığınız AC adaptörün gücü bilgisayarınızın pilinin kaldırabileceğinden fazlaysa aşırı yükleme meydana gelir.
Orjinalinin dışında bir adaptör kullanacaksanız dizüstü bilgisayarınızın voltaj ve güç seviyesiyle uyumlu olmasına dikkat edin. Aşırı yükleme sadece pilinize değil anakartınıza da zarar verebilir.
Dizüstü bilgisayarınızı seçerken dikkat edin
Şayet yeni bir dizüstü bilgisayar alacaksanız, sistem bileşenlerinizi pili en verimli şekilde kullananların arasından seçmeye dikkat edin.

1. Mesela bir ultra low-voltage işlemci. Bunlardan biri Intel Penryn. VIA’nın ULV modellerinde mevcut.

2. SSD sürücü kesinlikle bu konuda size yardımcı olacaktır. Dönen bir bölüm olmadığından dolayı düşük güç gereksinimleriyle pilinizi korumakta çok işinize yarayacaktır.
3. LED ışıklandırmalı ekran tercih edin. Fiyatına karşın, LED ışıklandırmalı ekranlar LCD’lere göre daha az güç harcar.

4. Küçük ekran, tabii ki güç tasarrufu yapmanıza yardımcı olacaktır, çünkü daha küçük ekran, daha küçük arkaplan ışığı kullanır.

5. Cimrilik yapmayın. Pilinizi seçerken cimrilik yapıp en ucuz pili seçmeniz, ilerde başınızı ağrıtabilir.

6. Miadı dolmuş piller kullanmayın. Mümkünse, pilin altındaki üretim tarihine bakın. Sonuçta bir süreden sonra doğal olarak etkisini kaybetmesi normaldir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder