30 Kasım 2010 Salı

  veri tabanı


 Veri, verinin her bir seviyesi daha düşük seviyeli bir veya birden fazla öğeden oluşacak şekilde, hiyerarşik olarak sınıflandırılır. Bit, bir bilgisayarın işleyebileceği en küçük veri birimidir. Sekiz bit gruplandığında bir byte oluşur ve her bir byte tek bir karakteri temsil eder. Alan, birbiriyle ilişkili bir veya daha fazla karakterin oluşturduğu yapıdır ve kullanıcının eriştiği en küçük veri birimidir. Kayıt, birbiriyle alakalı olan alanların oluşturduğu gruptur. Veri dosyası, hard disk, CD veya DVD gibi depolama ortamında depolanan, birbiriyle alakalı kayıtların oluşturduğu yapıdır.
    
Dosya bakımı, veriyi güncel tutan prosedürleri ifade eder. Dosya bakım prosedürleri yeni veri elde edildiğinde kayıtların eklenmesini, yanlış verilerin düzeltilmesi için kayıtların değiştirilmesini veya eski verinin yenisi ile güncellenmesini ve gerek duyulmadıkları zaman kayıtların silinmesini içerir. Onaylama, verinin doğru olup olmadığını anlamak için, bir takım kurallar veya değerler ile karşılaştırılması işlemidir. Birçok program, girilen verinin doğruluğundan emin olmak için, verileri  analiz ederek, bir onay kontrolü gerçekleştirir. Onay kontrolleri tipleri; alfabetik kontrol, sayısal kontrol, aralık kontrolü, kararlılık kontrolü, tamlık kontrolü ve kontrol sayısıdır.
  
   Dosya işleme sisteminde, kuruluştaki her bir bölüm veya alan kendi veri dosyası setine sahiptir. Dosya işleme sistemlerinin iki ana kusuru fazlalık veri (kopya veri) ve yalıtılmış veridir. Veritabanı yaklaşımı ile birçok program ve kullanıcı veriyi bir veritabanında paylaşır. Veritabanı yaklaşımı veri artıklığını düşürür, veri bütünlüğünü artırır, veriyi paylaşır, kolay erişime izin verir ve geliştirme zamanını düşürür. Ancak veritabanı sistemi, dosya işleme sisteminden çok daha karmaşıktır, özel eğitim ve daha fazla bilgisayar belleği, depolama alanı ve işleme gücü gerektirir. Bunun yanında veritabanındaki veri, dosya işleme sistemlerindeki veriden çok daha değerlidir.
     
Veri sözlüğü, veritabanındaki her bir dosya ve bu dosyaların içindeki her bir alan hakkında çeşitli veriler içerir. DBMS, verinin korunması ve geri alınması için sorgulama dilleri, örnekle sorgulama, formlar ve rapor üreticiler gibi birkaç yöntem sunar. Sorgulama dili, kullanıcıların veriyi görüntülemelerine, yazdırmalarına ve depolamalarına izin veren; basit, İngilizce benzeri ifadelerden oluşur. Örnekle sorgulama (QBE), kullanıcıların veriyi okumasında yardımcı olan grafiksel kullanıcı arayüzüne sahiptir. Form, verinin girilmesi ve değiştirilmesi için alanlar sağlayan, ekran üzerindeki bir penceredir. Rapor üretici, kullanıcıların ekranda bir rapor hazırlamalarına, veriyi rapor tasarımına göre okumalarına ve daha sonra raporu görüntülemelerine veya yazdırmalarına izin verir.
     Çoğu DBMS, güvenliği sağlamak amacıyla, veritabanındaki her bir alan için, belirli bir kullanıcının veya kullanıcı grubunun gerçekleştirebileceği eylemleri belirleyen, farklı erişim ayrıcalığı seviyelerini tanımlayabilir. Eğer bir veritabanı zarar görmüş veya bozulmuşsa, DBMS veritabanının kullanışlı bir biçime geri dönmesi için bazı yöntemler sağlar. Yedekleme, veritabanının bir kopyasının oluşturulması işlemidir. Günlük, veritabanının üzerinde yapılan işlemlerin listesini içeren dosyadır. Kurtarma programı, veritabanını eski haline getirmek için günlükleri ve/veya yedeklemeleri kullanır. Sürekli yedekleme, herhangi bir değişiklik olduğunda, tüm verinin hemen yedeklenmesi şeklinde ayarlanan yedekleme planıdır. 
   İlişkisel veritabanı geliştiricisi, bağlantı olarak bir dosyaya, değişkenler grubu olarak bir kayda ve nitelik olarak bir alana başvurur. İlişkisel veritabanı kullanıcısı dosya olarak tablo, kayıt olarak satırları ve alan olarak da sütunları kullanır. İlişki, bir ilişkisel veritabanındaki verideki bağlantıdır.
   Yapısal Sorgulama Dili (SQL), kullanıcıların veriyi yönetmelerine, güncellemelerine ve geri okumalarına izin verir. Nesneye yönelik veritabanı (OODB) veriyi nesnelerde saklar. Nesne, veriyi içeren ve veriyi okuyan ya da işleyen eylemleri içeren bir öğedir.
   Nesneye yönelik veritabanı uygulamaları multimedia veritabanı, grup yazılımı veritabanı, bilgisayar destekli tasarım (CAD) veritabanı, hipermetin veritabanı, hiperortam veritabanı ve bir Web veritabanını içerir. Nesneye yönelik veritabanları veriyi değiştirmek ve geri almak için genellikle bir nesne sorgulama dili (OQL) kullanır.
   Çok boyutlu veritabanı veriyi çeşitli boyutlarda depolar. Bazen hiperküp olarak da ifade edilen çoklu boyutlar, kullanıcıların veritabanı verisine erişimine ve analiz etmesine izin verir. Geçmiş ve güncel işlemleri analiz etmek için gerekli olan veriyi depolayan ve yöneten büyük bir veritabanı olan veri ambarı, çok boyutlu veritabanlarını kullanan örnek bir veri deposudur. Çok boyutlu veritabanları için, standart bir sorgulama dili mevcut değildir.
    Bir web veritabanındaki veriye erişmek için, veritabanındaki yapıya bir ön bağlantı sağlayan web sayfasındaki formu doldurabilirsiniz. Web veritabanı genellikle bir veritabanı sunucusunda bulunur. Bu sunucu, veritabanı için veriyi depolayan ve erişim sağlayan bir bilgisayardır. CGI (Genel Geçit Bilgisayarı Arayüzü) betiği ön uç ve veritabanı arasında verinin gönderilmesi ve alınmasını yöneten bir program tipidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder